Abonneer Log in

Politiek op speed

Politiek in tijden van corona

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 7 (september), pagina 50 tot 54

Nooit eerder werd zowat elke politieke beslissing in real time aan het publiek voorgesteld, met bijhorende adviezen, gelobby, commentaren en al dan niet meteen min of meer uitgevoerd. Ook wetenschappers zaten plots in een formule 1-race waar ze aan een enorm hoge snelheid moesten kiezen of we de volgende bocht rechts- of linksaf moesten draaien. Een terugblik op hoe corona de politiek op speed zette.

POLITIEK IN TIJDEN VAN CORONA

Hoe onze rechtsstaat in een coma belandde
Kati Verstrepen
Wie verdient de hulp van onze welvaarts­staat?
Tijs Laenen
Politiek op speed
Geert Mareels

POLITICOLOGISCH EEN GOUDMIJN

Corona is bijna het énige nieuws op tv of in de kranten. De actoren in de besluitvorming en hun woordvoerders zijn zeer divers. Het snel stijgende aantal besmettingen en doden vereiste snelle beslissingen, waardoor de traditionele lijnen en timing voor consultaties, gelobby en overleg onbruikbaar werden. De kortste weg om de besluitvorming te sturen, bestond er in alles via de media uit te vechten. Elk presenteerde z'n advies, commentaar op het advies van een ander, een plan, een alternatief plan en een verwerping van alle plannen. Voor wie kon lezen, werden dit de meest transparante tijden...

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 7 (september), pagina 50 tot 54