Abonneer Log in

De diepe angst van een bedreigde soort

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 4 (april), pagina 18 tot 21

Wat ik niet begrijp, is dat hoogopgeleide types zelfs niet de moeite nemen om na te gaan wat er achter die onbeholpen boosheid van De Onfantsoenlijken schuilgaat: angst. De angst dat je geen plaats meer hebt in de wereld die je tot voor kort nog zo goed kende.

DE EXTREEMRECHTSE DREIGING

De diepe angst van een bedreigde soort
Jan Antonissen
In café Bonten Os
Simon Allemeersch
Eigen werknemer niet eerst
Bruno Verlaeckt en Vincent Scheltiens

Natuurlijk was ik er niet gerust op.

Nadat Donald Trump de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten had gewonnen, wist ik al gauw dat ik een boek wilde schrijven waarom ook bij ons, in Europa, steeds meer mensen zich tot het populisme bekenden. Het had geen zin over het electoraat van de populisten, de zogenoemde Onfatsoenlijken, te zwijgen. Dan liet je het probleem maar verder etteren. We hadden intussen gezien waartoe al dat weldenkende zwijgen had geleid: een hondsbrutale, vrouwonvriendelijke, racistische ster van een realitysoap straalde nu hoog aan de Amerikaanse hemel. Dus ik dacht: ik schrijf gewoon dat boek over...

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 4 (april), pagina 18 tot 21