Abonneer Log in

De comeback van voedselhulp als armoedebestrijdingsstrategie

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 6 (juni), pagina 9 tot 15

Tijdens de coronacrisis zagen we een buitensporige toename van mensen die een beroep doen op voedselhulp. We merken echter al langer een verschuiving van voedselhulp als fenomeen in de marginaliteit naar een institutionalisering van de liefdadigheidseconomie als armoedebestrijdingsstrategie.


© Karen Nachtergaele

SOLIDARITEIT IN TIJDEN VAN CORONA

Hoe de sociale zekerheid ons behoedde voor erger
Olivier Pintelon
De comeback van voedselhulp als armoedebestrijdingsstrategie
Caroline Vandekinderen
De verborgen impact van Covid-19
Kathleen Van Den Daele
Gunnersmentaliteit: voor elkaar - met elkaar
Patrick Loobuyck
Naar een vaccinatiestrategie die niemand achterlaat
David de Vaal en Henk Van Hootegem

WELCOME TO THE PARTY

'Vandemoortele heeft de beste mayonaise!', glundert M. (bezoeker). Vandaag uitzonderlijk en in beperkte oplage voorradig. Met dank aan Foodsavers, een logistiek distributieplatform gelanceerd door het OCMW Gent in samenwerking met Stad Gent, waarbij voedseloverschotten uit de regio worden gerecupereerd en herverdeeld in organisaties die werken met mensen in armoede. Soms leveren ze yoghurt, Yakult of fruit, waarvan soms ook de houdbaarheidsdatum is verstreken, waaraan zelden zwaar wordt getild. Ecologisch bewustzijn of gewenning in het verwachtingspatroon, wie zal het zeggen. Vandaag echter niks van dat allooi om de ochtendlijke koffie te vergezellen. Niet getreurd: '_Wie wilt...

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 6 (juni), pagina 9 tot 15