Abonneer Log in

ZOMERREEKS 2022: Zonnige groeten uit

Het voordeel van een klein land is dat het een groot buitenland heeft.
Deze zomer trekt Samenleving & Politiek over de grens.

Bulgarije: waar het verleden niet wil sterven
In Bulgarije leek de postcommunistische transitie voltooid. En toen draaide Rusland de gaskraan dicht.
Alex Van Steenbergen
Oostkantons: schoolinclusie is hier geen hol woord
De ontwikkeling van de speciale scholen tot competentiecentra is een van de succesverhalen in het onderwijssysteem van de Duitstalige gemeenschap.
Dirk Schleihs
Zuid-Afrika: dollarbiljetten in de rustbank van de president
De hoge temperaturen in Europa leiden ertoe dat Zuid-Afrika allang niet meer het alleenrecht heeft op het concept 'zonnig'! Waar we wel steeds nadrukkelijker aanspraak op maken is absurdisme.
Antjie Krog
Turkije: tout sauf Erdogan?
Middenin hoogoplopende inflatie en gemor over vluchtelingen maken de Turken zich op voor de samenvallende presidents- en parlementsverkiezingen.
Dries Lesage
Litouwen: leven in de schaduw van het grote Rusland
Mijn huis ligt op 35 kilometer van de grens met Belarus. Dat is geen frontlijn, maar aan de andere kant werden de afgelopen maanden wel Russische raketten afgevuurd naar Oekraïne.
Karen Vanhercke
Zwitserland: een stabiele, meertalige democratie
Hoe federalisme en directe democratie het meertalige Zwitserland samenhouden.
Nenad Stojanović
Duitsland: de verkeerslichtcoalitie zet zich schrap
In zijn eerste zomer als Bondskanselier stuurt Olaf Scholz zonnige groeten vanop zijn toer door Duitsland. Een hete herfst en een koude winter kunnen snel volgen.
Bjorn Gens
Spanje en Portugal: platteland zonder mensen, bossen vol vuur
Platteland zonder mensen, bossen vol vuur. Deze twee apocalyptisch aandoende uitzichten zijn altijd aanwezig tijdens mijn fietstocht van de Spaanse naar de Portugese hoofdstad.
Pieter Stockmans
Noord-Macedonië: een mirakeloplossing is er niet
De toetreding tot de Europese Unie van landen zoals Noord-Macedonië kan misschien zorgen voor broodnodige stabiliteit en nieuwe openingen naar economische ontwikkeling.
Ingrid Verbanck
Honduras: hoop met presidente Xiomara Castro
Xiomara Castro is de eerste progressieve president na de staatsgreep in 2009 en de eerste vrouwelijke president in de geschiedenis van het land. Er heerst euforie in Honduras, maar ook twijfel.
Jasper Rommel
Algerije: hernieuwde machtsstrijd voor regionale hegemonie
Sinds de inauguratie van de huidige president Abdelmajid Tebboune kristalliseert de geopolitieke comeback van Algerije zich voornamelijk via de toenemende spanningen met buurland Marokko.
Brahim Harchaoui
Marokko: zonder toeristische bril
Vroeger kon ik moeiteloos acht weken doorbrengen in Marokko. Vandaag zijn twee weken het maximum dat ik aankan en verlang ik terug naar België.
Hanane Llouh
Oekraïne: een dag lang jagen om een tube tandpasta
In het zonovergoten Cherson is de helft van de inwoners van de stad gevlucht en worden de woningen van gevluchte streekgenoten onwettig in beslag genomen door de gezinnen van de Russische militairen.
Natalia Karpenko
Zweden: het janusgezicht van het Zweeds exceptionalisme
Zweeds exceptionalisme omvat het dominante zelfbeeld dat Zweden een kleurenblind en post-raciale samenleving zou zijn. Maar de realiteit is anders: er zijn geleefde verschillen tussen witte Zweden en niet-witte Zweden.
Zinaïda Sluijs
Japan: voorbij de promopraatjes van unieke gastvrijheid
Was het maar waar, van die zonnige groeten uit Japan. Helaas kom ik vanwege de huidige coronamaatregelen als buitenlander het land nog niet in, althans niet als ik er ook vrij wil rondlopen.
Luk Van Haute
Palestina: werk aan de winkel voor minister van Buitenlandse Zaken Lahbib
De komende weken zal kersvers minister Lahbib beginnen schrijven aan haar beleidsnota. Een uitgelezen kans om een ambitieuzer Belgisch Palestinabeleid in de stelling te brengen.
Willem Staes
Congo: door de ogen van de Congolese jeugd
Jongeren maken de overgrote meerderheid van de Congolese bevolking uit. Met hun enthousiasme en moed zijn zij de toekomst van het land.
Sandrine Ekofo
Brazilië: gespleten tussen Bolsonaro en Lula
De spannende strijd tussen Bolsonaro en Lula in de aanloop naar de verkiezingen van 2 oktober splijt vriendschappen en families.
Wies Ubags
Burkina Faso: afscheid van een land waar ik tien jaar mocht wonen
De tijd is op. De cirkel is rond. Ik draag in mij tien jaar harmattan, onweersbuien, genadeloze hitte, en lichte zonnige groeten uit Burkina Faso.
Mien De Graeve
Cambodja: dynastie aan de Mekong
Hun Sen is al veertig jaar aan de macht en volgend jaar zal het premierschap eenvoudigweg worden doorgegeven aan zijn zoon Hun Manet.
Kris Janssens
Nederland: astrante politici met onomwonden meningen
Nederlandse politici weten van iedere kier een ravijn te maken. Het gevolg is duidelijk: een zwaar versplinterd politiek landschap.
Renée Broekmeulen
Noord-Syrië: ook Arabieren willen terug naar huis
De Arabieren die in 2016 door Rusland, het regime en de Koerdische Volksbeschermingseenheden uit Noord-Syrië zijn verdreven, willen terug naar huis.
Rena Netjes
Denemarken: met de offshore wind in de zeilen
Hoe politieke besluitvorming, langetermijndenken en vleugje nationale trots Deense wind op de kaart zette.
Lauren Heeffer
India: het land schreeuwt om 'pani', water
Warme groetjes zijn het privilege van de mondiale middenklasse. De meerderheid van de 1,3 miljard Indiërs vervloekt de warmte die doorgeschoten is in hitte, droogte, overstromingen en een stilaan onleefbaar land.
Gie Goris
China: Grote Verjonging van de Chinese Natie
In de droom van Xi is China de centrale wereldmacht. Daarin is weinig ruimte voor de VS en haar bondgenoten, noch voor de waarden en normen die zij onderschrijven.
Catherine Vuylsteke
Griekenland: luilakken aan de Egeïsche Zee?
Wist je dat de Griekse werkweek de langste is van Europa en dat de pensioenleeftijd er ondertussen net als bij ons 67 jaar is?
Hendrik Van Poele
Canada: clash tussen Justin Trudeau en Québec
Er is tussen Québec en de rest van het land een verontrustende kloof ontstaan over het managen van de diversiteit als gevolg van immigratie.
André Lecours
Portugal: waar Europa afscheid neemt van zichzelf
Laat ons wel wezen, mijn buurman Tiago heeft gelijk en weet waarover hij spreekt: Portugal is goed, geweldig, behalve voor de Portugezen.
Jonas Vanbrabant
Verenigd Koninkrijk: de Eton-ocratie verkeert in blakende conditie
Het dilemma om de kinderen wel dan niet naar privéscholen te sturen, is het nationale borrelvraagstuk van de Britse middenklasse.
Lia Van Bekhoven