Log in

De heilige huisjes van Vlaanderen

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 3 (maart), pagina 22 tot 27

DE WOONBONUS: OMSTREDEN SUBSIDIËRING VAN EIGENAARSCHAP

België en Vlaanderen kennen een lange traditie inzake stimulering van eigenwoningbezit. Het voornaamste argument is dat een eigen woning een extra steun biedt wanneer men op pensioen is. Voor velen is het ook een uitgesproken wens om huiseigenaar te worden. We kennen allen het adagium dat de Vlaming geboren is met een baksteen in de maag. In de jongste decennia is de fiscale stimulus via hypotheekaftrek de voornaamste subsidie om eigenaarschap te bevorderen. Voor hypothecaire leningen afgesloten vóór 2005 is het ‘oude stelsel’ nog in voege, bestaande uit een belastingvermindering voor bouwsparen –...

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 3 (maart), pagina 22 tot 27