Abonneer Log in

Welke strategie kiest Amerikaans links?

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 7 (september), pagina 47 tot 52

Na Bernie Sanders maakt de wereld kennis met Amerikaans socialiste Alexandria Ocasio-Cortez. Maar aan de randen van het gemediatiseerde politieke theater beweegt er nog meer. Opvallend is dat, terwijl veel linkse groeperingen uit de Koude Oorlog ter ziele gaan, er nieuwe 'big tent'-coalities ontstaan die allerlei marxisten trachten te verenigen. De grootste twistpunten blijven de verkiezingen en de Democratische Partij.

BUITENLAND

Bericht uit het ‘echte’ Zweden
Inga Verhaert
Fuseer PvdA en GroenLinks!
Peter Kanne
Welke strategie kiest Amerikaans links?
Dimitri Neyt
Duitse arbeidsmarkt: model of waarschuwing?
Bjorn Gens

Het gebeurt niet elke dag dat één van de 435 leden van het Huis van Afgevaardigden de internationale pers haalt. Maar sinds de 28-jarige Alexandria Ocasio-Cortez een machtige particraat van de troon stootte, gaat het hard voor 'AOC'. De media zijn er als de kippen bij als ze met Trump clasht op Twitter of als ze een getuige het vuur aan de schenen legt in een parlementaire commissie. Intussen is AOC een begrip in progressieve milieus wereldwijd.

Want behalve een formidabele communicator is AOC een socialiste. Ze is lid van de Democratic Socialists of America (DSA) en strijdt voor een...

Samenleving & Politiek, Jaargang 26, 2019, nr. 7 (september), pagina 47 tot 52