Abonneer Log in

De zaak Bodson: toeval of trend?

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 2 (februari), pagina 52 tot 55

Werknemers hebben een recht op collectieve actie. Dat is meer dan alleen het werk neerleggen. Dit is evenwel nog niet doorgedrongen tot de strafrechters.

VAKBONDEN ONDER DRUK

De zaak Bodson: toeval of trend?
Patrick Humblet
De impact van Covid-19 op de vakbeweging
Rafael Lamas
American Capitalism 2.0
Glenn Rayp

Een kleine twee jaar geleden schreef Jos Vander Velpen in Samenleving & Politiek (maart 2019) een commentaar bij de correctionele veroordeling van de voorzitter van ABVV regio Antwerpen, Bruno Verlaeckt, voor het organiseren van een wegblokkade naar aanleiding van een vakbondsactie. De auteur besloot zijn opiniestuk met de woorden: 'Er is sprake van een erosie van het stakingsrecht. Daarom gaat Verlaeckt in beroep. Hopelijk wint hij. Zo niet riskeren andere actievoerders eveneens vroeg of laat op het beklaagdenbankje te komen'. Helaas. Het vonnis werd op 26 juni 2019 bevestigd door het Hof van Beroep. En op 23 november 2020 werden...

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 2 (februari), pagina 52 tot 55