Abonneer Log in

5. 'Maak de bijstand toegankelijker'

10 IDEEËN VOOR EEN NIEUWE SOCIALE ZEKERHEID

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 3 (maart), pagina 18 tot 20

COVID maakte een aantal tekortkomingen van onze sociale zekerheid erg zichtbaar. De rijen aan de voedselbanken groeiden, en OCMW's registreerden meer aanvragen. Deze aanvragen kwamen deels uit nieuwe groepen, zoals freelancers, jobstudenten en interimwerkers.

De toestroom van deze nieuwe profielen is des te verontrustender omdat de toegang tot de tijdelijke werkloosheid vorig jaar enorm werd uitgebreid. Werkgevers konden gemakkelijker aanvragen voor tijdelijke werkloosheid voor hun werknemers openen. Bovendien gingen de bijdragevoorwaarden tijdelijk op de schop en werd de uitkering gevoelig verhoogd. Ook voor zelfstandigen werd het overbruggingsrecht gemakkelijker toegankelijk. Een recente COVIVAT-studie toont dat de tijdelijke werkloosheid en het overbruggingsrecht...

Samenleving & Politiek, Jaargang 28, 2021, nr. 3 (maart), pagina 18 tot 20