Abonneer Log in

Werk aan mensenrechten op het werk

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 1 (januari), pagina 47 tot 51

De deregulering van de internationale handel, innovaties in communicatietechnologie en logistiek, en toenemende industriële capaciteiten in groeilanden (met name in Oost- en Zuidoost-Azië) hebben bijgedragen tot een sterke groei van globale waardeketens. Hoewel dit onmiskenbaar kansen biedt voor bedrijven en werknemers in ontwikkelingslanden((1)), bestaan er ook reële risico's op mensenrechtenschendingen doorheen deze ketens; gaande van kinderarbeid in Congolese kobaltmijnen en Bengaalse sweatshops, over de uitbuiting van migranten op Italiaanse en Spaanse tomatenboerderijen, tot de onteigening van lokale gemeenschappen door grootschalige mijnbouw en plantagelandbouw in Colombia en op de Filipijnen.

Bedrijven komen onder toenemende druk om meer aandacht te besteden aan...

Samenleving & Politiek, Jaargang 27, 2020, nr. 1 (januari), pagina 47 tot 51