Abonneer Log in

ZOMERREEKS 2021: Samenleving & Poëzie

Samenleving & Politiek wordt voor twee maanden Samenleving & Poëzie. We geven het woord aan dichters en laten hen reflecteren over de samenleving.

In samenwerking met het Poëziecentrum.

Trillend Hart
Ik wil me niet verslikken in de beat van koolstofdioxide, de grafmuziek van de betonmixer. Mijn longen zijn al zo grijsgedraaid.
Peter Theunynck
Dit zijn de feiten
aan de oevers van de Seine zetten vluchtelingen tenten op terwijl de president (white, caucasian, male) zijn hondjes uitlaat
Lotte Dodion
Na jaren opnieuw
'Bedden,' zegt men, 'het is een kwestie van bedden, net als toen.' 'Afstand,' oppert men, 'zeker afstand!' En dat wij weerom in bedekte termen moeten spreken, verzuimen wat wij nonchalant hebben verleerd: onze lippen nimmer zomaar op nieuwe lippen
Luuk Gruwez
En jij?
Loop je weleens op straat met een bord waarop 'de keizer is naakt' staat geschreven?
Charles Ducal
Een doorschijnend drieluik
een kerstboom op de dool een hond, ooit wolf de maan trekt weg uit de stad het papier herinnert zich het bos kraaien vermoeden een verband
Moya De Feyter
Sisklank
het is laat en de sisklank snijdt de vrouw de pas
Charlotte van den Broeck
tegen het vergeten wat samenleven is
dit woord is een mens het wordt omgeven door andere samen vormen ze een zin
Shari Van Goethem
De minister
ik heb de heer minister gezien in het bos hij was er hout aan het sprokkelen voor het vuur van zijn ambitie
Roel Richelieu van Londersele
Aan een moeder, Haar zoon viel op het slagveld
Je hebt me gezegd: ‘Mijn zoon is gevallen, - jij hebt hem niet gekend, zijn voorhoofd niet, of zijn lippen niet of zijn handen; geen van allen die nu naast mij zijn, hebben hem gekend, maar enkel wààr mijn zoon is gevallen, - op het veld van eer.
Paul van Ostaijen
Fragment uit een roman
Dan hadden de mannen gezeid tot de vrouwen: 'We zullen heen gaan: slobbig is het water, en het brood verzuurd.'
Karel van de Woestijne
Het Stemrecht voor elkeen
Mijn heere Frère, o zegt, toen uwe moeder, de poortieres, u wiegde op haren schoot, voorzag zij wel dat ge eens uw' armen broeder, den werkmanszoon, verachten zoudt zoo snood?
Emiel Moyson
Aan de dichters
De wereld slaapt. In schand'ge banden ligt 't menschelijk geslacht verdraaid. O Dichters! doet het vuur weer branden, eer 't laatste vonkje is uitgewaaid.
Julius Vuylsteke
De Doodstraf
Zij kwamen hem wekken te middernacht. - Hij ademt zoo kalm en hij slaapt zoo zacht.
Rosalie Loveling
Huls
Onzichtbaarheid. Dan lijkt je ruggengraat een lichtzwaard zoals een noodlamp in je aanspringend.
Ruth Lasters
Elders
het gebeurt zo: een algoritme laat de avond vallen over huizen ongedeerd iemand zweeft als de maan boven een ziekenhuis ergens in een verstedelijkt dorp waar peuters tot laat in de wachtzaal spelen: ze zijn gezond, hebben vroeg geïnvesteerd in Bitcoin
Jens Meijen
Corvus Splendens
ik word wakker en denk wie ben ik en ben een kraai op een vierkant of zeshoekig veld hip ik de hoeken af
Annelie David
Brahmanen
Het zijn buitenissige tijden. Ik, man, zing een vrouw toe, zij glimlacht om mijn liefdesbetuiging, zegt niets – en wenkbrauwen worden gefronst.
Benno Barnard
Sweatshop
Ik denk: magie bestaat niet, en toch trek ik mijn T-shirt vandaag anders aan, voel hoe onzichtbare handen de stof rond mijn lichaam vouwen, een verhaal in braille in de naden naaiden.
Mahlu Mertens
Tegenlicht
Dit gedicht zal je leven niet veranderen het zal geen massa, geen poolkap, geen kapmes geen messias op andere gedachten brengen.
Anneleen Van Offel
Nocturnes in de lente
Hoor, hoor, ze zijn weer daar, de kwaakfestijnen, de brede smoelen, groen en bruin en nat, de nachtbrakers die door het donker dreinen,
Geert van Istendael
Ochtendwandeling
we kennen allemaal wel iemand van juiste vragen een paragraaf op wandel
Esohe Weyden
"In Vlaanderen was poëzie vanaf het begin politiek geladen"
Cultuur heeft historisch een belangrijke rol gespeeld voor de sociaaldemocratie. Want wanneer een sociaaldemocraat spreekt over de sociale zekerheid en de gezondheid, heeft die het niet alleen over de lichamelijke maar ook de mentale en culturele gezondheid van iedereen.
Poëziecentrum
Ik las de krant vandaag, o jongen toch
Zes mannen zitten opgewonden naast elkaar, ze dragen allemaal hetzelfde pak, dezelfde das, er zijn meer tinten donkerblauw dan je zou denken.
Bert Van Raemdonck
"Poëzie staat niet buiten het leven en de maatschappij"
Voor Jozef Deleu kunnen politici ook terecht bij de poëzie, niet alleen als bron van schoonheid, maar als aangever van ideeën over leven en toekomst. "Dichters zijn aandragers van ideeën en dromen, onontbeerlijk voor de toekomst."
Victor Debeerst
De bom van de verdwijning van het ik in de ander
Op het mediaplein, waar men zegt dat dichters influencers, ja BV’s, BN’ners moeten zijn en weekendkranten moeten vullen, heeft niemand ooit van Bea gehoord.
Annemarie Estor